Jak zrobić rogaliki?

Rogaliki to słodki przysmak, któremu ciężko się oprzeć, zwłaszcza, gdy są przygotowane we własnej kuchni. Każda pani domu z pewnością ma swoje sposoby, aby ciasto było wystarczająco miękkie i pachnące. W Internecie znaleźć można mnóstwo receptur, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby wprowadzić swoje zmiany.

Najlepsze rogaliki to te zrobione własnoręcznie

Zdecydowanie najlepszą opcją są rogaliki drożdżowe, w kwestii nadzienia pozostawia się każdemu wybór. Pyszne są zarówno te wypełnione marmoladą, jak i czekoladą - wszystko zależy od gustu smakoszy. Rogaliki można przygotować na bazie drożdży świeżych i suchych, w obu przypadkach ciasto będzie miało właściwą konsystencję. Na przygotowanie łakoci w postaci rogalików potrzebna jest godzina, druga natomiast to czas na wyrośnięcie ciasta. Jedną partię piecze się około 20 minut, a z jednej porcji składników powstaje aż 32 rogalików. Taką ilością może najeść się kilkuosobowa rodzina, warto więc spróbować swoich sił w upieczeniu najlepszych rogalików.

Jak zrobić rogaliki?

Jak zrobić ciasto?

W pierwszej kolejności niezbędne jest przygotowanie rozczynu, którego podstawą są drożdże. Należy dodać do nich 2 łyżki mąki, łyżkę cukru i niecała połowa szklanki mleka. Na samo ciasto potrzebne są:

- 4 pełne szklanki mąki pszennej,

- niepełna szklanka mleka,

- pół kostki masła,

- 4 żółtka,

- 4 łyżki cukru,

- szczypta soli.

Nadzieniem może być dżem, marmolada, krem czekoladowy. Następnie należy wymieszać wszystkie składniki na rozczyn, z tym, że mleko powinno być ciepłe. Tak przygotowany rozczyn trzeba odłożyć na około 20 minut, najlepiej w ciepłe miejsce. Kolejnym krokiem jest połączenie ze sobą wszystkich składników na ciasto, a po dokładnym wymieszaniu dodaje się do niego przygotowany wcześniej rozczyn. Przez około 5 minut trzeba wyrabiać ciasto, a gdy otrzyma się jednolitą kulę, należy odstawić naczynie w ciepłe miejsce, na czas około 30 minut. Wyrośnięte ciasto dzieli się na 4 części i z każdego uformować kulkę, każdą następnie rozwałkować i wykrawać trójkąty. Składać je na kształt rogalików z dołożonym wcześniej nadzieniem i wkładać do piekarnika.